Bövi

Bövi mikrobiológiai készítmény

Bövi kanna

Bövi mikrobiológiai készítmény kiválóan alkalmas a növények kondicionálására. Bövi mikrobiológiai készítmény két rovarpatogén Beauveria bassiana hiperparazita gombatörzs spóráit és konidiumait tartalmazza, amelyek a talajban felszaporodnak. Ennek hatására a gyökérzet és a növény zavartalanul tud növekedni. Ajánljuk szántóföldi kultúrák, zöldségfélék, szőlő- és gyümölcsültetvények, gyep, valamint kertészeti növények talajkezelésére telepítés előtt, valamint fenntartó talajkezelésére.

Bövi a növény általános kondícióját javítja, továbbá:

 • növeli a növény gyökértömegét,
 • növeli a növény magasságát,
 • nagyobb lombfelületet eredményez,
 • növeli a virágok számát,
 • nő a termésszám és a termés mennyisége,

  

AÖP programban +2 pont

 • emberre és állatra ártalmatlan,
 • nem fitotoxikus,
 • azonnal felhasználható,
 • környezetbarát biológia termék,
 • bio engedéllyel rendelkezik.

Biológiai védekezés az integrált növényvédelemben

Az integrált növényvédelem 4. alapelve alapján előnyben kell részesíteni a környezetbarát megoldásokat a kémiai védekezéssel szemben, tehát a környezetbarát biológiai, fizikai és más nem kémiai módszereket is be kell építeni a növényvédelembe.Integrált növényvédelemAz integrált növényvédelem eszköztára bőséges, azokat négy csoportba lehet sorolni:

1. genetikai védelem
2. agrotechnikai védelem
3. biológiai védekezés
4. kémiai védelem
 
A kártevők elleni biológiai védekezés – az integrált növényvédelembe jól beilleszthető – a rovarpatogén Bövi mikrobiológiai készítménnyel hatásosan kiegészíthető. Mivel az utóbbi évek enyhébb és egyenletesebb időjárása a kártevők magasabb fertőzési nyomását hozta magával, ezért a nagy beruházási költségű álló kultúrák esetében a lárvák elleni védekezés preventív végrehajtása az integrált növényvédelmi alapelvek szerint minden növényállományban feltétlen ajánlott.
 

A Bövi rovarpatogén készítménnyel beoltott talaj egy védőréteget képez a vetés mélységében. Tavasszal a talajból kirajzó, valamint ősszel a talajba visszahúzódó kártevők a védőrétegen áthatolva megfertőződhetnek. Mindkettő esetben a beoltott talajréteg jelenti a megoldást.  

Hatásmechanizmus

A Bövi készítmény mikroorganizmusai a talajlakó kártevők többségét érintkezéskor megfertőzik. A fertőzés végbemenetelét a két rovarpatogén Beauveria bassiana gombatörzs tökéletes kombinációja biztosítja:

 • Az egyik törzs spórája a légzőnyíláson és/vagy a szájnyíláson keresztül fertőz, a pusztulást az emésztőrendszerben és a keringésében felhalmozódó hífatömeg, valamint a testszöveteket szétroncsoló enzimek és toxinok együttesen eredményezik.
 • A másik törzs spórája pedig a kártevő kültakaróján csírázik, majd behatol a rovar testébe, ahol a végzetes fertőzés végbemegy.

Az elpusztult kártevő testét a Beauveria bassiana hiperparazita gomba micéliuma teljesen bevonja, majd azt lebontja. A spórák ebben a környezetben hosszú ideig életképesek maradnak, így lehetővé válik további kártevők fertőződése.

 

 

Bövi pajor ellen

Kijuttatás és dózis

Mivel a kártevőnek érintkeznie kell a Bövi mikroorganizmusaival, ezért a kijuttatás precíz elvégzése és helyes időzítése elengedhetetlen. A Bövi készítmény a felbontást követően azonnal felhasználható folyadék, amit nem kell előkezelni vagy előáztatni.

A szert 300-500 liter klórmentes vízben elkeverve, folyékony műtrágyafúvókával felszerelt szántóföldi permetezőgéppel max. 2 bar nyomás mellett a talajra kell permetezni, és rövid időn belül a vetés mélységébe kell beforgatni. Gumósoknál, gyökérzöldségeknél, burgonyánál célszerű ültetés, bakháthúzás előtt, a leendő gumó, burgonya mélysége alá leforgatni. Gyümölcsösben és szőlőben a sorközbe – tőhöz minél közelebb – javasolt a kipermetezés. Zöldségkultúráknál, fóliában és dísznövény kertészetekben csepegtető rendszeren keresztül is ki lehet juttatni, szükség esetén akár 2-3 alkalommal is.

Bövi kijuttatását érdemes kora ősszel és/vagy kora tavasszal elvégezni. A permetezést a kora reggeli vagy késő esti órákra javasolt tervezni, hogy az erős napfény ne tegyen kárt a készítményben található mikroorganizmusokban.

 

Talajkezelés Telepítés 
előtt
Fenntartó 
talajkezelésre
szántóföldi kultúrák   1 l/ha
zöldségkultúrák   1 l/ha
gyümölcsültetvények 3-4 l/ha 1 l/ha
szőlőültetvények 2-3 l/ha 1 l/ha
fák, díszfák 3-4 l/ha 1-2 l/ha
erdészeti csemetekert 3-4 l/ha 1-2 l/ha
gyepek 3-4 l/ha 1-2 l/ha

Tűző napfényben és erős szélben permetezni nem szabad! Növényvédő szerekkel és műtrágyákkal történő együttes kijuttatás lehetséges, de előtte keverhetőségi próbát kell végezni. Minden olyan készítménnyel jól keverhető és kijuttatható, amelynek nincs gombaölő hatása. Trichoderma készítményekkel együttesen nem alkalmazható, a két kezelés között 6 hét várakozási idő szükséges.

 

Bövi pajorkísérlet szőlőültetvényben 1. rész

Bövi pajorkísérlet szőlőültetvényben. A felvételt a Pázsitlabor Kft. készítette Mágori Tibor és Heisz Tamás kutatása keretében.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bövi pajorkísérlet szőlőültetvényben 2. rész

Bövi pajorkísérlet szőlőültetvényben. A felvételt a Pázsitlabor Kft. készítette Mágori Tibor és Heisz Tamás kutatása keretében.